הקלות המפתיעה שניתן לקבל היתר נהיגה למלגזה

היתר נהיגה למלגזה: האם אתם באמת מבינים את האחריות?

מלגזה. כלי עבודה שנושא אותנו קדימה, אבל גם טומן בחובו לא מעט סיכונים.  מלגזות הינן כלי עבודה מסוכן ביותר, הן זרזיות, מהירות, חלקן חשמליות ומאוד שקטות שלא ניתן לשמוע אותן מגיעות.  העבודה איתן מסוכנת משום שבמקרים רבים אין שדה ראייה מספיק טוב למלגזן בנסיעה קדימה או אחור. תאונות מתרחשות גם עקב התנגשות בין מלגזות או דריסה על עובד על ידי מלגזה, מדובר בכלי כבר מאוד  במרבית המקרים כלי בעל צמיגי גומי מלא שיכול לגרום לפציעות קשות ואיומות ואף למוות.   אם אתם מצפים שעל כי כל כך מסוכן הנוהג עליו יעבור הכשרה מיוחדת אז אתם טועים. 

לצורך נהיגה על מלגזה נדרש היתר נהיגה. מדובר בהיתר “שרוכב” על רישיון נהיגה קיים של טרקטור או רכב פרטי.  כדי לקבל היתר זה כל שיש לעשות הוא קורס נהיגה קצר בין יומיים.  ואתם מוסמכים להפעיל מלגזה בעלת קושר הרמה של עד 20 טון. 

אז מה בעצם נדרש כדי לקבל רישיון נהיגה למלגזה?

בניגוד לרישיון נהיגה רגיל לרכב פרטי, רישיון למלגזה הוא עניין הרבה יותר פשוט וזאת למרות שמלגזה היא לא רק כלי רכב, אלא גם כלי עבודה. אנחנו מדברים על מכונת  הרמה חזקה שמסוגלת להרים, להעביר ואף להפיל מטענים כבדים למדי. בלי הכשרה נכונה – הנזק עלול להיות חמורים ולהוביל לאירועים טראגיים.  

אז הנה כמה דברים שכדאי לדעת מה נדרש כדי לקבל היתר נהיגה על מלגזה:

  • נדרש רישיון נהיגה מדרגה B ומעלה (רכב פרטי רגיל) או רישיון לטרקטור (דרגה 01).
  • ניתן לקבל היתר נהיגה  למלגזה החל מגיל 18 
  • השתתפות בקורס להיתר למלגזה בין יומיים שניתן על ידי מוסד מוכר ומורשה על ידי משרד תחבורה.   
  • יש לעבור  בהצלחה בחינה תאורטית.
  • יש לעבור בהצלחה בחינה מעשית של הפעלת המלגזה בתנאי שטח. 

למה דווקא מלגזות? וכיצד לא נופלים לפחים המשפטיים שלהן?

המלגזה אולי נראית לנו כמו רכב תמים, אפילו קטן יחסית שאפילו ניתן לראות בסופר מרקט השכונתי.  אבל האמת רחוקה מזה. תאונות עם מלגזות מתרחשות לעיתים קרובות, ולעיתים הן מסתיימות בטרגדיה של  פציעות קשות ואובדן חיי אדם.  

כאשר תאונה מתרחשת, נשאלת השאלה: מי אחראי? האם הנהג לא פעל כראוי? מי צריך לשלם את הפיצויים לנפגע במקרה של תאונת מלגזה?  האם תאונה במעורבות של מלגזה יכולה להחשב כתאונת דרכים? התשובה לכך נעוצה בעיקר בסוג המלגזה והמאפיינים הטכניים שלה. מדובר בכלי מורכב שצריך לדעת כיצד לטפל בתאונות מסוג זה. ולכן חשוב לפנות לעו”ד הבקיא בתאנות עם ציוד הנדסי ומכונות הרמה. 

 5 עובדות מפתיעות שאתם אולי לא יודעים על תפעול מלגזות

כמה דברים חשובים צריך לזכור כשמדובר במלגזה – גם אם נראה לכם שאתם “שולטים בכלי”. אז הנה כמה פרטים שאולי יפתיעו אפילו אתכם:

  • התדירות לתאונות: תאונות עם מלגזות בישראל נפוצות הרבה יותר ממה שחושבים. לא מדובר רק בנהגים בלתי מיומנים, אלא גם בעיקר חוסר  שמירה על בטיחות במפעלים או באתרי בנייה. המאפיין העיקרי של המלגזה שהיא כלי אשר כל הזמן עובד בסמוך לעובדים או עוברי אורח,  לכן הסיכוי לתאונות גדול מאוד. 
  • צפיית שטח מוגבלת: מבנה המלגזה עלול לגרום לכם לשדה ראייה מוגבל – מצריך משנה זהירות. בעיקר כאשר נהג המלגזה נוסע עם “בום” למעלה עם מטען והוא לא ממש רואה את הדרך בנסיעה קדימה, או נסיעה מהירה לאחור ופגיעה בעובד או בחפץ שנופל ופוגע באדם בסביבתו. 
  • תנאי קרקע: בדרך כל מרבית המלגזות הינן בעלות גלגלי גומי מלא, מלגזות אלו צריכות משטח נסיעה ישר יציב וללא מהמורות נסיעה על משטחים שאינם מתאימים יכולה להוביל להתהפכות. או במקרים של הרמת מטען לגובה משטח שאינו ישר יכול לפגוע בשיווי המשקל של המלגזה. לעומת  זאת מלגזות שדה בעלות גלגלים גדולים מלאים אוויר הינו בעלות עבירות שטח טובה יותר ויציבות טובה יותר. 
  • משקל המטען: לכל מלגזה יש מגבלת משקל הרמה. לא תמיד העובדים בסביבת עבודה מודעים לכך וגורמים למלגזה “לעבוד על הקצה” ולגרום לתאונה.
  • בטיחות בסביבת עובדים: נהיגה לא נכונה במתחם פועל עמוס, עם עובדים מסביב, מסוכנת באותה מידה כמו נהיגה אינטנסיבית בכביש מהיר.

כמה שאלות נפוצות על רישיון למלגזה

מרגישים שהפאזל עדיין לא שלם? הנה כמה שאלות נפוצות שיכולות להבהיר עוד כמה עקרונות חשובים:

  • שאלה: האם אדם שנהג על מלגזה ללא היתר ופגע באדם יש כיסוי ביטוחי מכוח פוליסת ביטוח חובה.  

        תשובה: כן .ככול שלנהג יש רישיון נהיגה לטרקטור או לרכב פרטי עדיין ישמר הכיסוי הביטוחי גם אם נהג ללא 

                  היתר נהיגה למלגזה.  

  • שאלה: האם צריך היתר נהיגה כדי להפעיל מלגזה?
    תשובה: כן. רישיון נהיגה B או למעלה נדרש כתנאי בסיסי וכן היתר מרשות הרישוי להפעיל מלגזה.
  • שאלה: האם ניתן לעבוד עם מלגזה בכל גיל?
    תשובה: לא, הפעלה כזו מחייבת את הנהג להיות מעל גיל 18.
  • שאלה: האם המעסיק או בעל המפעל חייב לוודא שנהג המלגזה נוהג בהתאם להוראות הבטיחות ?                    תשובה: חד משמעית כן. המעסיק אחראי לעמוד בנהלי בטיחות ולאשר את הנהג.

המסגרת המשפטית – מה אתם חייבים לדעת?

תאונות במעורבות מלגזה במרבית המקרים הינן תאונות עבודה שכן מלגזה כמעט תמיד נמצאת במקום העבודה שבו נפגעים והתאונות קורות בזמן העבודה. יחד עם זאת, האם כל תאונה עם מלגזה הינה גם תאונת דרכים? אנו סבורים שלא, משום שבית המשפט העליון קבע שיש לבחון כל מאפיינים של כל מלגזה האם היא עונה להגדרת “רכב מנועי”  בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים. 

מלגזות שאינן נופלות להגדרה “רכב מנועי”  עילת התביעה של הניזוק תיהיה על פי פקודת הנזיקין .וזאת גם אם המלגזה בוטחה בביטוח חובה. לעומת זאת, ככול שהמלגזה הינה רכב מנועי התביעה שתוגש תיהיה מכוח חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים שמעניק לנפגע פיצוי נמוך יותר מאשר בעילה נזיקית. 

עו”ד ישראל אסל, הינו עורך דין מומחה בתחום נזקי הגוף עם התמחות בטיפול בתאונות המעורבות ציוד מכני הנדסי, מנופים ומלגזות. 

 

הכותב עו”ד ישראל אסל, בעל תואר ראשון במשפטים (LL.B), הקים את משרדו בשנת 2006 ומתמחה בייצוג נפגעי גוף פרטיים בתאונות דרכים, תאונות עבודה ומקרי רשלנות. הוא מטפל באופן אישי בתיקים מורכבים של נפגעים קשים, לרבות במצב וגטטיבי, פראפלגיה, קוואדרופלגיה וקטיעות גפיים, תוך מתן מעטפת שיקום מלאה והתאמות דיור. המשרד מתמחה בייצוג נפגעי תאונות דרכים ותאונות עבודה בתחום התעשייה, חקלאות וציוד הנדסי, ונחשב למוביל בתחום.

המשרד מייצג נפגעים מול ביטוח לאומי, לרבות בוועדות רפואיות ועררים, ומתמחה בייצוג נפגעי גוף בתביעות מול חברות הביטוח. עו”ד אסל מקפיד לפעול ביצירתיות בתיקים, תוך ראייה כלכלית ואסטרטגית של ההליך, משלב ידע משפטי, טכני והנדסי ייחודי, מה שמחזק את עמדת לקוחותיו מול חברות הביטוח והקבלנים.

עו”ד אסל פעיל ציבורית, משמש כיועץ המשפטי לפורום למניעת תאונות עבודה ומוביל מאבקים לשיפור הבטיחות בענף הבנייה. בזכות פעילותו הוענק לפורום פרס דרור לשינוי חברתי על ידי שופטת העליון בדימוס דליה דורנר. עו”ד אסל יזם את הקמת יחידת פל”ס בלהב 433, קידם עדכוני נהלים במשרד העבודה ותמך בתקני פיגומים חדשים. הוא מופיע תדיר בוועדות הכנסת ובתקשורת, ומשפיע על קביעת מדיניות למניעת תאונות עבודה.

האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לעורך דין לצורך ייעוץ מקצועי, ייצוג וליווי משפטי.

/ 5.

בואו תבדקו את הזכאות שלכם לפיצויים

לחצו על הכפתור ומלאו את הפרטים

יכול לעניין אותך

קצבה מיוחדת לנפגע בעבודה בביטוח לאומי: כל מה שצריך לדעת
הגשת תביעה לקביעת דרגת נכות מעבודה לביטוח לאומי מדריך מלא.
מתי הביטוח הלאומי מכיר באדם כנפגע עבודה? מדריך להגשת תביעה להכרה ודמי פגיעה.
דילוג לתוכן