מה לעשות במקרה של נזקי גוף בתאונת דרכים?
תאונות דרכים הן אירועים לא צפויים, שעשויים לגרום לנזקי גוף חמורים. כאשר אדם נפגע בתאונת דרכים, חשוב לפעול באופן מסודר כדי להבטיח את זכויותיו ולקבל פיצויים מהגורמים המוסמכים. במאמר זה נסקור את הצעדים שיש לנקוט במקרה של תאונת דרכים, את תהליך הדיווח למשטרה, ואת הדרישות לקבלת אישור משטרה, כולל המידע החשוב שיש להגיש ולתהליך הנדרש.
1. טיפול רפואי מיידי
השלב הראשון במקרה של תאונת דרכים הוא לקבל טיפול רפואי מידי. אפילו אם לא נראים סימנים ברורים של נזק, מומלץ לפנות לרופא או להגיע לחדר מיון לבדיקות. לעיתים הפגיעות הגופניות עשויות להופיע רק זמן מה לאחר התאונה, ולכן כל פגיעת גוף חייבת להיבדק ולהתועד חשוב להיבדק, כדי שלא יווצר מצב שלא נבדקתם, וכעבור שבועיים שלושה מתגלות בעיות ואז יש קושי להוכיח את הקשר הסיבתי בין הבעיות שהתגלו לבין התאונה.
2. דיווח למשטרה
על פי ההנחיות של משטרת ישראל, חובה לדווח על תאונת דרכים בה נגרם נזק גוף. הדיווח מתבצע במגוון מקרים, כולל תאונות עם נפגעים קלים, פגיעות נוסעים ברכב או פגיעות בעקבות התנגשות עם רכב חונה או עצם דומם.
הדיווח למשטרה מתבצע דרך המוקד 100 או על ידי הגעה פיזית לתחנת משטרה או דיווח מקוון. ככל שהנפגע לא פונה לטיפול רפואי מיד, הדיווח חייב להיעשות בהקדם האפשרי. ישנם מקרים שהנפגע מואשפז בבית החולים ואינו יכול להגיע למסור גרסה במשטרה, בלא מעט מקרים מגיעים הבוחנים לבית החולים לקבל גרסה מהנפגע, או שהוא מוזמן למסור גרסה לתאונה לאחר שיחרורו מבית החולים.
3. מקרים בהם יש לדווח למשטרה
בכל תאונה עם נפגעים יש חובה לדווח על אירוע תאונה למשטרה גם במקרים של תאונות שלא נגרמו נזקי גוף יש לדווח למשטרה כמו לדוגמא כולל:
- התנגשות חזיתית באחור.
- התנגשות עם רכב חונה.
- התנגשות עם עצם דומם.
- פגיעה בנוסע ברכב (לדוגמה: נפילה בתוך אוטובוס או פגיעה בתוך רכב נוסע).
גם במקרה של תאונה בה היו נפגעים בחומרת פגיעה קלה בלבד, יש להגיש דיווח.
ישנם מקרים שהינן מוגדרים כתאונת דרכים בחוק הפיצויים לנפגעי תאונת דרכים, כמו לדוגמא פציעה בזמן עליה או ירידה מרכב, טריקת דלת רכב או תא מטען על היד, תאונה שנגרמה מהפעלה של מנוף על משאית, יתכן שבמקרים כאלה שתבואו להגיש דיווח על אירוע תאונת דרכים, ימסרו לכם השוטרים, כי האירוע אינו תאונת דרכים ולכן לא יקבלו את הדיווח. במקרים כאלה, ככול שהמשטרה אינה מוכנה לקבל את הדיווח חשוב לפחות לדווח לחברת הביטוח, דרך סוכן הביטוח, או באמצעות הגשת טופס הודעה על תאונה לחברת הביטוח כדי שתיהיה גרסה שלכם לאירוע התאונה .
4. מי יכול לדווח על תאונה?
דיווח על תאונת דרכים יכול להתבצע על ידי כל אחד מהמעורבים בתאונה:
- נהגים – הם יכולים לדווח על כל תאונת דרכים, גם אם לא היו נפגעים.
- נוסעים ברכב – הם יכולים לדווח על פגיעות עצמם או כל אירוע בו היו מעורבים.
- נהגים חדשים – יש להם אפשרות לדווח רק על תאונה בה לא היו נפגעים, ובתנאי שהם מעל גיל 18.
- הולכי רגל – במקרה שבו הולך רגל נפגע בתאונה, עליו לדווח למוקד 100 של משטרת ישראל או להגיע לתחנת משטרה.
5. מה צריך לצרף לדיווח?
כחלק מהדיווח, יש להגיש מספר מסמכים שיכולים לשמש כראיות לנזק שנגרם. המסמכים הנדרשים כוללים:
- פרטי הרכב – כולל פרטי ביטוח חובה, פרטי הנהגים המעורבים, שמות, טלפונים ופרטי עדים והכי חשוב מספר רישוי של הרכב. בתאונות באוטובוסים מומלץ גם לשמור את כרטיס הנסיעה או רב קו ולציין את מספר הקו שנסעתם ושם חברת האוטובוסים. במקרים של תאונת פגע וברח למסור כל פרט שיכול לסייע באיתור הנהג הפוגע.
- תעודת זהות של הנפגע.
- רישיון נהיגה בתוקף במועד התאונה.
- רישיון רכב בתוקף במועד התאונה.
- תעודת ביטוח חובה בתוקף במועד התאונה (לא כולל ביטוח מקיף או צד ג’).
- תמונות מקוריות מהזירה (למשל, תמונות הרכבים המעורבים, מיקום התאונה וכו’).
- תעודות רפואיות רלוונטיות – אם יש צורך בהן. התעודה הרפואית נדרשת כדי שהמשטרה אכן תקבל אינדיקציה שנפגעת בתאונה, ותרשום אותך באישור המשטרה לתאונת דרכים כנפגע.
- במקרים רבים אין לנפגע את כל המסמכים, אך עדין אין זה אומר שלא יקבלו את הדיווח, יש לפנות עם כל המסמכים שניתן להשיג בשקידה סבירה, ומסמכים ומידע שאין יש לבקש מהמשטרה להשלים את המידע בחקירה בדרך של זימון המעורבים לתחנת המשטרה לצורך מסירת עדות ומסמכים.
6. איך מדווחים על תאונה?
הדיווח יכול להתבצע בתחנות משטרת התנועה, או להתבצע באופן מקוון, לאחר הזדהות במערכת ההזדהות הלאומית. יש למלא את הטופס המקוון, להוסיף את כל המסמכים הרלוונטיים ולשלוח את הדיווח למערכת.
לאחר ההגשה, הנתונים ישמשו לחקירת התאונה, ולפעמים ייתכן שחלק מהמעורבים בתאונה יוזמנו להמשך חקירה. תהליך הדיווח המוסדר מספק את כל הכלים לנפגעים על מנת להתחיל את תהליך קבלת הפיצויים בגין נזקי הגוף שנגרמו לו.
הגשת תלונה במשטרה יכולה להישמע כמשימה טכנית של מילוי טופס באינטרנט, אבל לפעמים הדברים הקטנים עושים את ההבדל. במיוחד בתאונות בנסיבות מיוחדות שאכן נופלות להגדרת תאונת דרכים על פי חוק הפיצויים אך אינן נראות בעיני האדם הסביר כתאונת דרכים “קלאסית” אם אתם מוצאים את עצמכם תוהים איך לגשת לנושא, הנה כמה טיפים שישאירו אתכם מוכנים:
- תיעוד האירוע: צלמו את זירת התאונה, את הנזקים לרכבים ואת תנאי הכביש. חשוב לרשום גם שמות עדים ולקבל את פרטיהם.
- אל תייצרו גרסה חדשה: חשוב להעביר למשטרה את מה שבאמת קרה – בצורה עניינית וללא פרטים שלא בטוחים בהם, בסוף כל הנחה שערה שתרשמו מבלי שתיהיו בטוחים עלולה לסבך אתם ולהפוך לעובדה.
- קבלו עזרה משפטית: לפני הגשת התלונה, דברו עם עורך דין המתמחה בתאונות דרכים. למה? הניסיון מלמד שבמקרים רבים, האמת דווקא לטובת הנפגע, במיוחד במקרים שאין בהם ביטוח חובה, אך כתיבת הנסיבות אינה מדוייקת ומקצועית דבר שעלול בהמשך להשפיע בצורה משמעותית על הזכות שלכם לקבל פיצויים.
שאלות נפוצות
אם אתם עדיין מתלבטים, הנה כמה שאלות שנשאלות לא פעם בהקשר של הגשת תלונה במשטרה אחרי תאונת דרכים:
- שאלה: האם חובה ללכת פיזית לתחנת המשטרה?
תשובה: לא, תלוי בנסיבות המקרה, לעיתים עדיף להגיע לתחנה לצורך מילוי דוח תאונה. אולם במקרים מסוימים, בוחני התנועה במשטרה עשויים להגיע למקום האירוע או להגיע לבית החולים לגבות גרסה אם המצב הרפואי שלך אינו מאפשר הגעה פיזית למשטרה, בנוסף כפי שציינו ניתן להגיש דיווח מקוון על תאונת דרכים באתר משטרת ישראל . - שאלה: האם כדאי להודות באשמה כבר בתלונה?
תשובה: ממש לא. כל מה שתאמרו יכול לשמש כנגדכם, ולכן עדיף להסתפק בתיאור עובדתי ולהימנע מ”הצהרות”. - שאלה: האם תלונה במשטרה מספיקה לצורך תביעת ביטוח?
תשובה: לא בהכרח. סביר שתצטרכו גם מסמכים רפואיים, תיקונים לרכב ותיעודים נוספים להוכיח את אירוע התאונה. יחד עם זאת במקרים מסויימים הגרסה שמסרתם במשטרה יכולה לשמש בהליך המשפטי מול חברת הביטוח בתביעת נזקי הגוף, לדוגמא במקרים שמדובר בתאונות דרכים שאינן במובן הקלאסי של המילה או במקרים שהנהג הנפגע אינו מבוטח ומגיש תביעת נזיקין הגרסה שמסר במשטרה יכולה לשמש לטובתו או נגדו שכן בתביעה מכוח פקודת הנזיקין יש להוכיח אשמה של הנהג השני.
7. פנייה לעורך דין
תאונות דרכים יכולות להיות מורכבות מאוד, במיוחד כשמדובר בנזקי גוף. ישנם מקרים שבהם המורכבות המשפטית של התביעה עשויה לדרוש ייעוץ משפטי מעורך דין המתמחה בתאונות דרכים. עורך דין מקצועי, כמו עורך דין ישראל אסל, יוכל ללוות את הנפגע בתהליך, להדריך אותו כיצד להגיש את הדיווח כראוי, ולעזור לו להבטיח את זכויותיו מול חברות הביטוח או הביטוח הלאומי . עורך דין מנוסה יוכל לעזור בהכנת התביעה וייעוץ אסטרטגי לגבי הדרך הטובה ביותר לממש את הזכויות המשפטיות.
8. הגשת תביעה לפיצויים
לאחר קבלת אישור המשטרה, התגבשות הנזק ולאחר שעבר פרק זמן מספיק להחלמה ניתן להגיש תביעת פיצויים בגין נזקי גוף כנגד חברת הביטוח וגם ביטוח לאומי אם התאונה אירעה בדרך לעבודה ולהראות את מסלול הנסיעה .
תהליך הגשת תביעה לתשלום פיצויים יכול להיות מורכב, במיוחד כאשר מדובר בנזקי גוף חמורים. ייתכן ויידרש הליך משפטי שיכלול עדים, חקירות וראיות נוספות, ולכן כדאי להיעזר בעורך דין המתמחה בתאונות דרכים, כמו עורך דין ישראל אסל, כדי להבטיח את פיצויי הנפגע ולהשיג את הפתרון המשפטי המתאים.
9. סיכום
תאונות דרכים הן אירועים טראומטיים שיכולים להותיר את הנפגעים עם נזקים גופניים חמורים. כדי לממש את הזכויות ולזכות בפיצויים, יש לבצע מספר צעדים ברורים, כולל טיפול רפואי, דיווח למשטרה, הגשת מסמכים חשובים והגשת תביעה לפיצויים. כל שלב בתהליך חשוב, וייעוץ משפטי מעורך דין המתמחה בתחום יכול להבטיח את הצלחת התהליך ולקדם את תביעת הפיצויים בצורה היעילה ביותר.
הכותב עו”ד ישראל אסל, בעל תואר ראשון במשפטים (LL.B), הקים את משרדו בשנת 2006 ומתמחה בייצוג נפגעי גוף פרטיים בתאונות דרכים, תאונות עבודה ומקרי רשלנות. הוא מטפל באופן אישי בתיקים מורכבים של נפגעים קשים, לרבות במצב וגטטיבי, פראפלגיה, קוואדרופלגיה וקטיעות גפיים, תוך מתן מעטפת שיקום מלאה והתאמות דיור. המשרד מתמחה בייצוג נפגעי תאונות דרכים ותאונות עבודה בתחום התעשייה, חקלאות וציוד הנדסי, ונחשב למוביל בתחום.
המשרד מייצג נפגעים מול ביטוח לאומי, לרבות בוועדות רפואיות ועררים, ומתמחה בייצוג נפגעי גוף בתביעות מול חברות הביטוח. עו”ד אסל מקפיד לפעול ביצירתיות בתיקים, תוך ראייה כלכלית ואסטרטגית של ההליך, משלב ידע משפטי, טכני והנדסי ייחודי, מה שמחזק את עמדת לקוחותיו מול חברות הביטוח והקבלנים.
עו”ד אסל פעיל ציבורית, משמש כיועץ המשפטי לפורום למניעת תאונות עבודה ומוביל מאבקים לשיפור הבטיחות בענף הבנייה. בזכות פעילותו הוענק לפורום פרס דרור לשינוי חברתי על ידי שופטת העליון בדימוס דליה דורנר. עו”ד אסל יזם את הקמת יחידת פל”ס בלהב 433, קידם עדכוני נהלים במשרד העבודה ותמך בתקני פיגומים חדשים. הוא מופיע תדיר בוועדות הכנסת ובתקשורת, ומשפיע על קביעת מדיניות למניעת תאונות עבודה.
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לעורך דין לצורך ייעוץ מקצועי, ייצוג וליווי משפטי.