מתי נפגע תאונת דרכים אינו זכאי לפיצוי?

כידוע, חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים מעגן בתוכו עיקרון של אחריות מוחלטת, כלומר אין צורך לברר את שאלת האשם בתאונה. החוק נועד להעניק פיצוי מהיר לכל נפגע תאונת דרכים ללא תלות בשאלת האשמה. החוק מבוסס על ההנחה שכל רכב מבוטח בביטוח חובה ולנוהג ברכב יש רישיון נהיגה מתאים לסוג הרכב.

ברמה העקרונית, כל אדם שנפגע בתאונת דרכים זכאי לקבלת פיצויים מחברת הביטוח. אם מדובר בהולך רגל, הוא יהיה זכאי לפיצוי מחברת הביטוח של הרכב הפוגע ובהיעדר כיסוי ביטוחי מקרנית. במקרים שנוסע או נהג ברכב נפגעו, הם יהיו זכאים לפיצוי מחברת הביטוח של הרכב שבו נסעו.

מתי נפגע תאונת דרכים אינו זכאי לפיצוי?

מקרים בהם נשללת זכאותו של נפגע תאונת דרכים

השאלה הנשאלת היא האם ישנם מקרים שבהם נשללת זכאותו של נפגע תאונת דרכים? סעיף 7 לחוק מונה רשימה סגורה של מקרים שבהם נפגע תאונת דרכים לא יהיה זכאי לפיצויים. סעיף זה פוטר את קרנית או חברות הביטוח מחבותן לפצות את הנפגעים המנויים בו. הנטל להוכיח את התקיימות החריגים בחוק מוטל על הטוען לתחולת החריג לפטור מאחריות.

סעיף 7 לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים:

  1. מי שגרם לתאונה במתכוון;
  2. מי שנהג ברכב תוך הפרת החוק לתיקון דיני העונשין (שימוש ברכב ללא רשות), תשכ”ד-1964, וכן מי שהיה מצוי ברכב ביודעו שהנוהגים בו כאמור;
  3. מי שנהג ברכב כשאין לו רישיון לנהוג בו, למעט רישיון שפקע מחמת אי תשלום אגרה או מחמת הגבלה שהוטלה לפי פרק ו’1 לחוק ההוצאה לפועל, התשכ”ז-1967;
  4. מי שהרכב שימש לו או סייע בידו לביצוע פשע;
  5. מי שנהג ברכב ללא ביטוח לפי פקודת הביטוח, או כשהביטוח שהיה לו לא כיסה את שימושו ברכב;
  6. בעל הרכב או המחזיק בו, שהתיר לאחר לנהוג ברכב כשאין לו ביטוח לפי פקודת הביטוח או כשהביטוח שיש לו אינו מכסה את החבות הנדונה, ושנפגע בתאונת דרכים שאירעה באותה נהיגה, בין בהיותו ברכב ובין מחוצה לו.

מטרת סעיף 7 והמאפיינים של הנפגעים שנשללת זכאותם

הפסיקה קבעה שמטרתו של סעיף 7 לחוק הפיצויים היא עונשית, למנוע את האפשרות שאדם שעשה שימוש ברכב לצורך ביצוע פשע, או גרם לתאונה במכוון, יהיה זכאי לפיצויים. כמו כן, מאחר שעיקרון חובת הביטוח וקיומו של רישיון נהיגה הוא אבן יסוד לקיומו של החוק, מונה סעיף 7 מקרים שבהם אדם שאחראי על כך שאין כיסוי ביטוחי למקרה של תאונה (בין בשל היעדר ביטוח או רישיון נהיגה בתוקף) לא יהיה זכאי לפיצויים.

המאפיין את כל מי שנשללה ממנו הזכות לקבלת פיצויים מכוח החוק הוא שיש לו שליטה מלאה על הרכב לצורך השימוש בו וכן היכולת לבדוק האם קיים כיסוי ביטוחי או רישיון נהיגה בתוקף.

החריג לחריג: סעיף 7א’ לחוק

יחד עם זאת, חשוב לציין כי לרשימת החריגים לשלילת הזכאות נוסף בסעיף 7א’ “חריג לחריג” העוסק בזכאותו של נוהג בהיתר לתבוע פיצויים.

סעיף 7א’ לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים:

“על אף האמור בסעיף 7(5), מי שנפגע כשנהג ברכב בהיתר מאת בעליו או מאת המחזיק בו, ללא ביטוח לפי פקודת הביטוח, או כשהביטוח אינו מכסה את שימושו ברכב, והוא לא ידע על כך ובנסיבות העניין גם לא היה סביר שידע, יהא זכאי לתבוע פיצויים מן הקרן כפי שזכאי לכך נפגע לפי סעיף 12(ב).”

מטרתו של סעיף 7א’ היא לסנן את המקרים שבהם היעדר הכיסוי הביטוחי או תוקף רישיון הנהיגה היה בחוסר ידיעה או בתום לב, כך שאין הצדקה לשלול פיצוי מאדם שלא ידע או שלא היה עליו לדעת שאין כיסוי ביטוחי לרכב או שרישיון הנהיגה אינו בתוקף.

סיכום

נושא שלילת הפיצוי מכוח חוק הפלת”ד הינו מורכב וחשוב, הן במישור הבירור העובדתי שיש לערוך בתיק, והן במישור של בירור האינטרסים של כל גורם בתיק. לכן, חשוב להיעזר בעורך דין הבקיא בטיפול במקרים אלו. את התיקים הללו חשוב לנהל באסטרטגיה נכונה, עם יצירתיות ובירור עובדתי מעמיק. יש לקחת בחשבון במקרים מסויימים שבהם מי שאינו זכאי לפיצוי מכוח חוק הפלת”ד יהיה זכאי לפיצוי בתביעה מכוח פקודת הנזיקין.

הכותב עו”ד ישראל אסל, מומחה לטיפול בנפגעי תאונות דרכים ותאונות עבודה ומשמש כיועץ המשפטי של הפורום למניעת תאונות עבודה.  

עו”ד ישראל אסל, בעל תואר ראשון במשפטים (LL.B), הקים את משרדו בשנת 2006 ומתמחה בייצוג נפגעי גוף פרטיים בתאונות דרכים, תאונות עבודה ומקרי רשלנות. הוא מטפל באופן אישי בתיקים מורכבים של נפגעים קשים, לרבות במצב וגטטיבי, פראפלגיה, קוואדרופלגיה וקטיעות גפיים, תוך מתן מעטפת שיקום מלאה והתאמות דיור. המשרד מתמחה בייצוג נפגעי תאונות דרכים תאונות עבודה בתחום התעשייה, חקלאות וציוד הנדסי, ונחשב למוביל בתחום.

המשרד מייצג נפגעים מול ביטוח לאומי, לרבות בוועדות רפואיות ועררים, ומתמחה בייצוג נפגעי גוף מול בתביעות מול חברת הביטוח. עו”ד אסל מקפיד לפעול ביצירתיות בתיקים, תוך ראייה כלכלית ואסטרטגית של ההליך, משלב ידע משפטי, טכני והנדסי ייחודי, מה שמחזק את עמדת לקוחותיו מול חברות הביטוח והקבלנים.

עו”ד אסל פעיל ציבורית, משמש כיועץ המשפטי לפורום למניעת תאונות עבודה ומוביל מאבקים לשיפור הבטיחות בענף הבנייה. בזכות פעילותו הוענק לפורום פרס דרור לשינוי חברתי על ידי שופטת העליון בדימוס דליה דורנר. עו”ד אסל יזם את הקמת יחידת פל”ס בלהב 433, קידם עדכוני נהלים במשרד העבודה ותמך בתקני פיגומים חדשים. הוא מופיע תדיר בוועדות הכנסת ובתקשורת, ומשפיע על קביעת מדיניות למניעת תאונות עבודה.

* האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לעורך דין לצורך ייעוץ מקצועי, ייצוג וליווי משפטי.

/ 5.

בואו תבדקו את הזכאות שלכם לפיצויים

לחצו על הכפתור ומלאו את הפרטים

יכול לעניין אותך

תאונת מנוף עם סל אדם במחלף צה”ל בירושלים. האחראים בורחים מאחריות ומסתתרים מאחורי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים.
אסון “המנוף” בעזה  – אחריותם של מנהל הבטיחות בעבודה, בודקים מוסמכים וחברות השכרת במות הרמה..
בית המשפט העליון מתמרץ משפחות ונפגעי תאונות עבודה וקובע באופן תקדימי: תובע בגין נזק גוף שהגיש תביעת נזיקין אינו צריך לשלם אגרה נוספת בגין סעד כספי של פיצוי עונשי.  
דילוג לתוכן