משאבת סומסום (חצץ דק מאוד) וחול היא כלי מיוחד ומורכב מבחינה משפטית, לא מעט עובדים נפצעו באורח קשה בזמן הפעלת משאבת סומסום.
הסומסום או החול מגיעים לאתר הבנייה באמצעות משאיות שפורקות את המטען באתר. כעת נותר להעביר את הסומסום לתוך הדירה עצמה. בעבר עבודה זו נעשתה באופן ידני באמצעות פועלים ודליים.
משאבת הסומסום נתנה פתרון לעניין זה והיא מסוגלת לשאוב סומסום ולדחוס עשרות טונות ביום גם לדירות שנמצאות בקומות גבוהות מאוד. כל שנדרש הוא צוות של 2-3 עובדים, אחד מהם מזין את המשאבה והשני מפזר את הסומסום בתוך הדירה בהתאם לגבהים שסימנו לו.
משאבות סומסום מורכבות ממנוע דיזל אליו מחובר מדחס שיוצר לחץ אוויר של מאות אטמוספרות. לחץ האוויר נדחס לתוך דוד אטום שלתוכו מפעיל המשאבה מכניס סומסום. לחץ האוויר דוחס את הסומסום מהמשאבה אל הדירה באמצעות צינור גומי גמיש.
המאפיין את משאבות הסומסום הוא שהן מותקנות על נגרר. לעיתים הנגרר נושא לוחית רישוי צהובה ורשום במשרד הרישוי, ולעיתים משאבת הסומסום רשומה אצל רשם הציוד ההנדסי (עם לוחית שחורה) הכל תלוי בנתונים של המשאבה הספצפית.
חשוב להכיר היטב את מבנה המשאבה ונתוניה כדי לדעת איזו עילת תביעה לבחור לניזוק ואת מי בדיוק נכון לתבוע שכן מדובר במקרה מיוחד מבחינה משפטית.