נזקי גוף רבים מתרחשים עקב רשלנותם של גורמים שונים החל מאנשים פרטיים, קבלנים, מפעלים ומעסיקים, רשויות מקומיות, מדינת ישראל, משרד החינוך, משרד העבודה מנהל הבטיחות בעבודה וכנגד כל גוף, חברה או תאגיד שאחראי לגרימת נזק בתחום.
למשרדנו ניסיון רב בטיפול בתביעות נזיקין, גדולות ומורכבות כנגד הגופים הנ”ל אשר אחראים לנזקים שנגרמו ללקוחות המשרד.
תביעות נזיקין אלו, מתנהלות מכוח הוראות פקודת הנזיקין, שנותנת את “המעטפת” העיקרית לתביעות אלו, ובעיקר סעיפים 35-36 לפקודת הנזיקין העוסקים ברשלנות. וכן סעיף 63 לפקודה שעוסק בנושא הפרת חובה חקוקה.
הוכחת אחריות ונזק בתביעות עם עורך דין נזיקין
הנקודה החשובה בניהול תיקים אלו, היא שהנטל להוכיח את האחריות וגם את הנזק מוטל על התובע. לכן חשוב מאוד לדעת את נסיבות התאונה המדוייקות ואיך קרתה.
ישנם מקרים, שקל להצביע על רשלנות הנתבע. לדוגמא אדם שהלך על המדרכה ונפל לבור שלא גודר על ידי הרשות המקומית. במקרה כזה, בדרך כלל ניתן להסתפק בתמונה של המקום, וקל להצביע על הרשלנות.
אך במקרים רבים, הדברים אינם כל כך פשוטים, במיוחד בתחומים מקצועיים, ויש קושי להצביע בדיוק היכן היתה הרשלנות. לעיתים במקרים כאלה צריך להיעזר בחוות דעת מומחים, שיסבירו היכן סטה הנתבע מחובת הזהירות המושגית והקונקרטית או מומחה שיסביר שאכן מתקיים קשר סיבתי בין הפרת חובות הזהירות לנזק.
במקרים שיש לניזוק קושי להוכיח את הרשלנות, פקודת הנזיקין נותנת מענה לניזוק כזה, באמצעות כללי העברת נטל הראיה הקבועים בסעיפים 38-41 לפקודת הנזיקין.
הגשת חוות דעת רפואיות
במישור הנזק והוכחת הנכות, ניזוק המבקש להוכיח שנותרה לו ממעשה נזיקין נכות צמיתה, חלה עליו לצרף לכתב התביעה חוות דעת רפואית ביחס לכל תחום נכות שהוא טוען שיש לו. ישנם מקרים של נפגעים שנפגעו בפגיעות רב מערכתיות והם נאלצים להגיש מספר חוות דעת רפואיות בתחומים שונים.
לנתבעים יש זכות להגיש יחד עם כתב ההגנה חוות דעת נגדית הן במישור האחריות והן במישור הנזק. על התובע, לוותר על סודיות רפואית כלפי הנתבע ועליו לעמוד לבדיקות גם בפני המומחה של הנתבעים.
ככול שאין הסכמה לנכות בין הצדדים לעניין הנכות בדרך כל לבית המשפט ממנה מומחה שלישי מטעמו בכל תחום שיכריע את שיעור הנכות שנותרה בשים לב לחוות הדעת מטעם הצדדים.
ראשי נזק לפיצוי בתביעות נזיקין
כמובן, שגם בתביעות נזיקין, ישנם ראשי נזק לפיצוי כמו אובדן הכנסה לעבר ולעתיד, עזרת הזולת, הוצאות נסיעה וניידות, כאב וסבל, אביזרי שיקום והתאמות דיור בגינן זכאי הניזוק לקבלת פיצוי.
ניכוי תשלומי ביטוח לאומי מסכום הפיצוי
גם בתביעות נזיקין חל הכלל לפיו כל תשלום שהניזוק מקבל מהמוסד לביטוח לאומי בגין אותו אירוע תאונה ינוכה ויקוזז מסכום הפיצויים המגיעים ללקוח מהתביעה.
אשמה תורמת של התובע
במסגרת תביעות נזיקין, בית המשפט מוסמך בהתאם לנסיבות העניין, לקבוע האם היתה לתובע אשמה תורמת לאירוע התאונה וככול שימצא שהיתה כזו, יופחת שיעור האשמה מסכום הפיצוי.
בחינת סיכויי התביעה על ידי עורך דין נזיקין
מאחר שלצורך הגשת תביעת נזיקין נאלץ הלקוח להוציא ממיטב כספו לצורך הכנת חוות דעת רפואית, מקפיד עו”ד אסל לבחון את סיכויי התיק לפני שהלקוח שולח את ידו לכיס ומוציא כסף. לעיתים קרובות עו”ד אסל מגיע לתובנה, שאכן היתה רשלנות מקוממת, אך היקף הנזק הוא כזה, שאין הצדקה כלכלית להגשת תביעה הדברים נאמרים מראש ללקוח כדי שלא יצא מצב חלילה שבסוף בעקבות התיק הוא יוציא כסף מכיסו במקום לקבל פיצוי.