תאונת קריסת מערום צנרת ברזל בפארק תעשיות עידן הנגב בסמוך לרהט
עובד נפגע בידו ונותר עם נכות בשיעור של 70% כתוצאה מתאונה באתר תשתית להנחת צנרת מתכת.
ביום התאונה התבקשו העובדים באתר לפרוק ממשאית סמיטריילר צנרת מים מברזל בקוטר של 20 צול אורך כל צינור כ 12 מטרים ומשקל של כ 1.5 טון לצינור.
את הפריקה ביצעו העובדים באמצעות טרקטור טלסקופי “מניטו” והניחו על הקרקע מספר צינורות אחד ליד השני על הצינורות הללו, הניחו העובדים, “קומה נוספת” של צנרת שמשקלה יצר לחץ על הצנרת התחתונה וזאת מבלי לאבטח אותה באמצעות אביזרים מתאימים למניעת התגלגלות.
לאחר הנחת צינור נוסף במערום, העובד היה צריך לשחרר את החגורה באמצעותה הרימו את הצינור עם “המניטו”. העובד התקרב למערום, ולפתע כל הצינורות הידרדרו בפתאומיות על העובד ומחצו את ידו בצורה קשה ביותר בנס גדול העובד לא נהרג.
בעקבות התאונה הקשה נמחצה ידו של העובד וניזוקה באופן קשה, בגין הפגיעות הללו נקבעה לעובד נכות בשיעור של 70% על ידי המוסד לביטוח לאומי אשר ישלם לעובד פיצוי בסכום העולה על 3,000,000 ש”ח.

תאונה במפעל רדימיקס למוצרי בטון באזור תעשייה עד הלום
תאונות קריסת מערומי צנרת מוכרת גם במפעלים לייצור צינורות מבטון דחוס בקטרים ואורכים שונים. מדובר בצנרת בטון כבדה אותה משנעים באמצעות מנוף או מלגזה. לאחר שהסתיים ייצור הצינור הצינורות מאוחסנים בחצר המפעל במערומים לגובה כדי לחסוך במקומות אחסון.
צורת המערומים מזכירה פירמידה, תחילה מונחת שורה אחת של צינורות האחד ליד השני, ולאחר מכן ועל מנת לחסוך במקום “עולים קומה” ומניחים שורת צינורות נוספת על גבי השורה הקיימת. משקל הצנרת של הקומה השנייה גורם לכך שהצינורות התחתונים מתגלגלים הצידה דבר העלול להביא לקריסת הפירמידה כולה.ישנם אמצעי בטיחות יעודיים לצורך מניעת התגלגלות הצנרת.
משרדנו ייצג עובד במפעל למוצרי בטון באשדוד אשר נפגע מהתגלגלות מערום צנרת שלא הובטח באמצעות אמצעי בטיחות ייעודיים אל באמצעות אבנים וקרשים.
בעקבות קריסת הצנרת, נפגע העובד ברגלו בצורה קשה חולץ על ידי חבריו לעבודה. משרדנו פעל להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי להכיר בנפגע כנפגע בעבודה וגם הוגשה תביעה נזיקית כנגד מפעל לייצור הצנרת בגין רשלנתו כלפי העובד.

גם במפעלי מתכת ופריקת אוניות – הסיכון מפני התגלגלות חפצים עגולים ופגיעה בעובדים
הסיכון מפני התגלגלות חפצים עגולים אינו קיים רק במפעלי צנרת או באתרי תשתית להנחת צנרת. סיכון זה קיים גם במפעלים לעיבוד מתכת אשר מקבלים יריעות מתכת בעוביים שונים שהם מגולגלים כגליל במשקל של כמה טונות וגם בזמן פריקת הגלילים מאוניות ושינועם באמצעות משאיות.
גלילים אלו, יכולים להתגלגל בלי שליטה, ובלי יכולת של אדם בודד לעצור את התגלגלותם. במיוחד כאשר יש שיפוע ברצפה של המפעל. מקרים אלו של התגלגלות גלילים גרמו לדריסה למוות של עובדים או פציעות קשות.
גם כאן ישנה חובה על המפעל המקבל בחצרו גלילים כבדים אלו לאחסן אותם בתוך מתקנים ייעודיים או לאבטח אותם מפני התגלגלות בלתי נשלטת או רצונית כדי למנוע תאונות קטלניות.
מפעל, נמל או מוביל גלילים אלו שלא יעשה כן עלול למצוא את עצמו מועמד לדין פלילי ולהיות מחייב בנזיקין בגין הנזק שנגרם עקב התגלגלות הגליל.
