תביעה מכוח פקודת הנזיקין בגין נזק גוף בתאונת דרכים: מה כדאי לדעת?

מאמר זה  חשוב ורלוונטי, למי שנפגע בתאונות דרכים, אך אינו זכאי לקבלת פיצויים מכוח חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, וזאת בשל העבודה שהוא נכלל ברשימת הנפגעים שאינם זכאים לקבלת פיצויים בסעיף 7 לחוק הפלת”ד . 

בקצרה נציין כי ישנם סוגי נפגעים שאינם זכאים לפיצוי מכוח חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים וזאת בין היתר משום שהם נהגו או היו בעלי הרכב ללא ביטוח חובה. ניתן לקרוא בהרחבה במאמר “מתי נפגע תאונת דרכים אינו זכאי לפיצוי?”

לקבוצה זו של נפגעים שאינם זכאים לפיצוי מכוח חוק הפלת”ד יתכן ויהיו זכאים לקבלת פיצויים במסגרת תביעה נזיקית כנגד נהג הרכב השני שבאשמתו נגרמה תאונה. לתביעות אלו נקרא במאמר “תביעת נזיקין בגין תאונת דרכים”. 

תביעת נזיקין בגין תאונת דרכים – כל מה שאתם חייבים לדעת

תאונת דרכים. שתי מילים, ולצערנו גם צמד שיכול להפוך את עולמנו ברגע. לא משנה אם מדובר בתאונה קלה או קשה, ההשפעות שלה חותכות לכל כיוון: פיזית, כלכלית ונפשית. לעיתים מפחי הנפש עקב תאונות דרכים יכולים להיות גדולים במיוחד,  בעיקר כאשר מתברר שברכב לא היה ביטוח חובה, וכי הנפגע אינו זכאי לפיצויים מכוח חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים.

בדיוק כאן נכנסות  תביעות נזיקין בגין תאונות דרכים , אותן תביעות שבאמצעותן ניתן לספק את התמיכה שאנחנו צריכים כדי להתמודד עם ההשלכות של נזקי גוף בתאונת דרכים כאשר אין ביטוח ברכב.   אבל איך עושים את זה נכון? ומה בעצם צריך לדעת לפני שאנחנו ניגשים לתבוע? בואו נצלול לתוך הנושא.

הצעד הראשון: האם באמת כדאי לתבוע?

מאחר שתביעות נזיקין בגין תאונות דרכים הינן תביעות מורכבות, במסגרת תביעה שכזו, על הנפגע להוכיח שני יסודות מרכזיים בעוולת הרשלנות.  היסוד הראשון הוא במישור החבות הנזיקית וההוכחה שנהג הרכב  הפוגע הוא זה שאשם בגרימת התאונה.

לעיתים במישור זה, קל מאוד להוכיח את אשמת הנהג משום שהעבירה שלו היא ברורה, כמו לדוגמא חציית צומת באור אדום וגרימת תאונה, בחלק מהמקרים ניתן למצוא פתרון בתיקי המשטרה ובדוחות בוחני התאונה או שכנגד הנהג האשם פשוט הוגש כתב אישום בגין אחריותו.

יחד עם זאת, לעיתים ישנם מקרים מורכבים, ובהם אנו מתמחים, שהמשטרה לא עשתה עבודה מספיק מעמיקה, או שאין מספיק ראיות לקבוע מי אשם בתאונה. כאן יהיה צריך למצוא פתרונות יצירתיים, לרבות שימוש בחוות דעת מומחים בתחומים שונים, כמו בוחני תנועה, מטלורגים ועוד. כך שישנם מקרים שלצורך הוכחת האחריות על הניזוק לצרף חוות דעת מומחים אשר עליהן הוא צריך לשלם ממיטב כספו.  

היסוד השני, שעל הניזוק להוכיח הוא היקף הנזק הרפואי שנגרם לו, ולצורך כך עליו לצרף לכתב התביעה חוות דעת רפואיות להוכחת גובה הנכות שנותרה לו. ככול שהפגיעה יותר מורכבת כך יהיה צורך לצרף יותר חוות דעת בתחומי רפואה שונים  וגם לכך יש עלויות. 

לכן ברמה העקרונית,  השאלה האם כדי לתבוע תלוייה במידה רבה בהיקף הנזק שנגרם לך וביכולת להוכיח את הרשלנות של הנהג שגרם לתאונה. ביחס לכך כל מקרה לגופו, יתכנו מקרים שהרשלנות ברורה ומקוממת וקלה להוכחה אך הנזק קטן ומינורי שאין הצדקה כלכלית להגיש תביעה.

יתכנו מקרים, שבהם הנזק גדול מאוד ומורכב אך במישור האחריות הנזיקית יש קושי אמיתי להוכיח את האשמה של הנהג הפוגע. במקרים כאלה, צריך לקחת בחשבון נתון נוסף וזה האם משולמות גמלאות מהביטוח הלאומי ממדור נכות כללית ונכות מעבודה שכן יתכן שלאחר ניכוי הגמלאות, שיקלול שאלת האשם והוכחת הנזק עדיין לא ישאר פיצוי בגינו היתה כדאיות כלכלית להגיש תביעת נזיקין . 

כפי שאנו רואים ישנם אלמנטים רבים שצריך לקחת בחשבון בתביעות אלו, ולכן לשאלה אם כדאי לתבוע  לא ניתן לתת תשובה אחת כללית ביחס לכל המקרים אלא יש לבחון כל תיק לגופו, הן במישור החבות הנזיקית, היקף הנזק, גובה תגמולי המוסד לביטוח לאומי והכדאיות הכלכלית בהגשת התביעה.  

תביעת נזיקין יכולה להיות אפקטיבית, אבל לא בכל מקרה. אז איך יודעים? אם הייתם מעורבים בתאונת דרכים ונגרם לכם נזק – פיזי, נפשי או רכושי – עומדת בפניכם הזכות החוקית לדון במישור המשפטי. עם זאת, חשוב לקחת בחשבון:

  • האם הפגיעה היא משמעותית ומצריכה טיפולים רפואיים לתקופה ארוכה?
  • האם נפגעתם כלכלית כתוצאה מהפגיעה?
  • האם יש בידיכם לתעד ראיות לנזק (דו”ח רפואי, תמונות, עדים תיק משטרה)?
  • האם לדעתם נהג הרכב המעורב היה אשם בתאונה. 
  • האם נותרה לכם נכות צמיתה ?   

אם עניתם כן לאחת מהשאלות האלו, כדאי לשקול ולבחון  תביעה לפיצוי. חשוב לזכור: מדובר בזכות, לא חובה – ולכן תמיד טוב לקבל ייעוץ משפטי לפני שמתחילים.

האם ניתן לקבל פיצויים גבוהיים יותר בתביעת נזיקין מאשר בתביעה לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים? 

יתכן מאוד שכן, משום שיש שוני באופן חישוב הנזק בראשי הנזק השונים בתביעה מכוח פקודת הנזיקין לבין תביעה מכוח חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים לנסקור בקצרה את ההבדלים העיקריים ביניהם. 

  1. עוגמת נפש וכאב וסבל  – בעילה לפי חוק הפיצויים כאב וסבל מוגבל מכוח תקנות ונפסק לפי נוסחה מתמטית המשקללת בתוכה את אחוזי הנכות שנותרו,  גיל הנפגע וימי אשפוז.  לעומת זאת בעילה נזיקית אין הגבלה במישור כאב וסבל והפיצוי נפסק על פי הערכת בית המשפט. לדוגמא צעיר בן 20 שנהרג בתאונת דרכים ברכב מבוטח יורשיו יקבלו בראש הנזק של כאב וסבל כ 45,000 ש”ח. לעומת זאת,  אם עילת התביעה היא נזיקית  בית המשפט יכול לפסוק בגין כאב וסבל וקיצור תוחלת חיים פיצוי בשיעור שבין 800,000 עד ל 1,000,000 ש”ח. 
  2. תקרת שכר מקסימאלית – בעילה לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, נקבעה תקרת שכר בגובה של שילוש השכר הממוצע במשק לעומת בזאת בעילה נזיקית אין מגבלת שכר. לדוגמא מנכ”ל חברת הייטק שנפגע בתאונת דרכים ושכרו 100,000 ש”ח בחודש, הפסדי השכר שלו יחושבו לפי תקרת שכר של שילוש שכר ממוצע במשק. בתביעת נזיקין אין מגבלת שכר כזו לחישוב. 
  3. שכר ברוטו או ברוטו בניכוי רכיב מס הכנסה – בתביעת נזיקין חישוב אובדן השכר יעשה לפי שכר ברוטו, ולעומת זאת בתביעה מכוח חוק הפיצויים בחישוב יעשה לפי שכר ברוטו בניכוי רכיב מס הכנסה עד לשיעור מקסימאלי של 25%.  
  4. כפי שניתן לראות בתביעה מכוח חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים ישנן מגבלות שונות בנוגע לחישוב גובה הפיצוי, אך מצד שני יש לזכור שהניזוק פטור מהצורך להוכיח את האשמה לתאונה. 

 

ההבדלים בין עילות התביעה יכול ויביאו לתופעה לפיה אדם נסע ללא ביטוח, תוך הפרת הוראות פקודת ביטוח רכב מנועי ותקנות תעבורה, יקבל פיצוי גבוה יותר מאשר נהג רכב שפעל על פי חוק ורכש ביטוח. 

יחד עם זאת צריך לזכור תמיד שאותו אדם שרכש ביטוח עלויות התביעה שלו כמעט ואינן קיימות והוא פטור מהצורך להוכיח את האחריות לתאונה  ולא ניתן לטעון כלפיו לקיומו של אשם תורם לתאונה.  בכל אופן אנו ממליצים תמיד לפעול על פי חוק, לרכוש ביטוח חובה זו הדרך הטובה ביותר להבטיח ביטחון סוציאלי וכלכלי לך ולמשפחתך במקרה של תאונת דרכים. 

נסעתי ברכב שלי ונפגעתי בתאונת דרכים, יש לי ביטוח חובה, הנהג השני אשם בתאונה, אני רוצה להגיש תביעת נזיקין כדי לקבל פיצוי גבוה יותר האם אני יכול?  

התשובה היא חד משמעית לא. ומדוע לא? משום שחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים קובע בסעיף 8 עקרון שנקרא “ייחוד עילה”  עקרון זה מציב מחסום סטטוטורי החוסם את הנפגע מלהגיש תביעות נזיקין ככול שיש לו עילת תביעה לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים. מחסום זה אינו חל ואינו  קיים ביחס לאותם נפגעים שאין להם עילה מכוח חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים.  

3 דברים שאסור לפספס אחרי תאונה

1. תיעוד בשטח

לפעמים כשאנחנו בשוק אחרי תאונה, קל לשכוח את הצעדים החשובים. אבל תיעוד מוקדם יכול להיות המפתח להצלחה בתביעה. צלמו את הרכב, את האזור, את הפגיעות שלכם. רישום פרטים כמו שמות של עדים, לוחיות רישוי ודוחות משטרה גם הם חיוניים. הזמינו משטרה למקום ותבקשו שבוחן תנועה יבחן את נסיבות התאונה. 

2. טיפול רפואי מידי

שאיפות “לחזור לשגרה” הן טבעיות, אבל דחייה בקבלת טיפול יכולה להזיק גם לבריאות שלכם וגם לסיכויי התביעה. לא מרגישים כלום? זה לא אומר שאין נזק. לעיתים פגיעות פנימיות מתגלות מאוחר יותר.

3. ייעוץ מקצועי

חשוב לערב כבר בשלבים התחלתיים עורך דין שמתמחה בתחום תאונות דרכים ונזיקין. עורך דין מנוסה יוכל לנווט אתכם בתוך עולם החוקים, ולדאוג שכל מה שמגיע לכם ישאר אצלכם.

שאלות שמפחיד לשאול – אבל חייבים תשובה

לתחום הזה מתלוות לא מעט תהיות. הנה התשובות לכמה מהשאלות הכי שכיחות:

  • איך הפיצויים מחושבים? החישוב תלוי בגורמים כמו גיל הנפגע, חומרת הנזק וגובה הנכות, גובה ההכנסה טרם התאונה ועבר תעסוקתי.  
  • מה קורה אם הייתי אשם בתאונה? שאלה זו לא היתה רלוונטית אם הייתם רוכשים ביטוח בהתאם לחוק, אך במצב שאתם אשמים בתאונה וגם אין לכם ביטוח חובה אז ככול הנראה שגם לא תוכלו להגיש תביעת נזיקין.  
  • האם תביעה יכולה להימשך שנים? לא בהכרח. אומנם ניהול תביעות עשוי לקחת זמן, אך עם עורך דין מיומן ניתן לייעל את התהליך.
  • מה לגבי פגיעה נפשית? פגיעות נפשיות גם אותן ניתן להוכיח באמצעות חוות דעת מומחים מסמכים ואבחון מקצועי ולתבוע נזק נפשי. 
  • ביטוח סירב לשלם? מה עושים? זה נפוץ, אבל לא סוף פסוק. חשוב לפנות לייעוץ משפטי כדי להילחם על הזכויות שלכם.

טעויות נפוצות: מה להימנע מלעשות?

לפני שאנחנו מסיימים, הנה רשימה קצרה של טעויות קריטיות שאתם ממש לא רוצים לעשות:

  • להסכים להסדר מול חברת הביטוח בנוגע לנזקי רכוש או פח שנגרמו לרכבים שלהם וזאת מבלי להבין את ההשלכות של הסכמות אלו על תביעת נזקי הגוף שלכם.  
  • לאסוף ראיות בצורה חפוזה או לא מספקת.
  • לדחות את התביעה לתקופה ארוכה במיוחד בתיקים מורכבים שצריך להוכיח רשלנות ככול שהזמן חולף, יותר קשה לאתר עדים, העדים שוכחים את הנסיבות ויותר קשה לשחזר את אירוע התאונה. 

לסיכום: אל תהססו לממש את זכותכם

אין ספק שתאונת דרכים היא חוויה לא קלה. אבל גם אם נדמה לכם שהכל “שחור” ואין מוצא כי אין ביטוח חובה. יתכן שתביעת נזיקין יכולה להחזיר קצת צבע לחיים ולספק את הפיצוי שמגיע לכם. בין אם מדובר בסיוע כלכלי או בהכרה בנזק שנגרם, התהליך עשוי להיות מתגמל אם עושים אותו נכון. לכן, אל תתעלמו. קחו אחריות, פעלו והתייעצו עם עורך דין מקצועי לפני צעד משמעותי. אחרי הכל, מגיע לכם לקבל את המגיע לכם.

 

הכותב עו”ד ישראל אסל, בעל תואר ראשון במשפטים (LL.B), הקים את משרדו בשנת 2006 ומתמחה בייצוג נפגעי גוף פרטיים בתאונות דרכים, תאונות עבודה ומקרי רשלנות. הוא מטפל באופן אישי בתיקים מורכבים של נפגעים קשים, לרבות במצב וגטטיבי, פראפלגיה, קוואדרופלגיה וקטיעות גפיים, תוך מתן מעטפת שיקום מלאה והתאמות דיור. המשרד מתמחה בייצוג נפגעי תאונות דרכים ותאונות עבודה בתחום התעשייה, חקלאות וציוד הנדסי, ונחשב למוביל בתחום.

המשרד מייצג נפגעים מול ביטוח לאומי, לרבות בוועדות רפואיות ועררים, ומתמחה בייצוג נפגעי גוף בתביעות מול חברות הביטוח. עו”ד אסל מקפיד לפעול ביצירתיות בתיקים, תוך ראייה כלכלית ואסטרטגית של ההליך, משלב ידע משפטי, טכני והנדסי ייחודי, מה שמחזק את עמדת לקוחותיו מול חברות הביטוח והקבלנים.

עו”ד אסל פעיל ציבורית, משמש כיועץ המשפטי לפורום למניעת תאונות עבודה ומוביל מאבקים לשיפור הבטיחות בענף הבנייה. בזכות פעילותו הוענק לפורום פרס דרור לשינוי חברתי על ידי שופטת העליון בדימוס דליה דורנר. עו”ד אסל יזם את הקמת יחידת פל”ס בלהב 433, קידם עדכוני נהלים במשרד העבודה ותמך בתקני פיגומים חדשים. הוא מופיע תדיר בוועדות הכנסת ובתקשורת, ומשפיע על קביעת מדיניות למניעת תאונות עבודה.

האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לעורך דין לצורך ייעוץ מקצועי, ייצוג וליווי משפטי.

/ 5.

בואו תבדקו את הזכאות שלכם לפיצויים

לחצו על הכפתור ומלאו את הפרטים

יכול לעניין אותך

קצבה מיוחדת לנפגע בעבודה בביטוח לאומי: כל מה שצריך לדעת
הגשת תביעה לקביעת דרגת נכות מעבודה לביטוח לאומי מדריך מלא.
מתי הביטוח הלאומי מכיר באדם כנפגע עבודה? מדריך להגשת תביעה להכרה ודמי פגיעה.
דילוג לתוכן